Het is bij veel mensen nog onbekend, maar het zogenoemde flexwerken leeft sinds de coronapandemie weer helemaal op. En niet gek, als je je bedenkt dat voor veel mensen thuiswerken de standaard is geworden.
Volgens Maarten van der Stok, oprichter van Werkplek050 in Groningen, heeft dit te maken met het sociaal isolerende aspect van thuiswerken. ‘Het lijkt allemaal heel fijn en gemakkelijk om de hele dag thuis te zitten werken, maar mensen vergeten dat het gros van ons behoefte heeft aan sociaal contact en interactie met de medemens.’ Van der Stok is ervan overtuigt dat werkgevers dit gemakkelijk overzien en te veel vertrouwen neerleggen bij hun werknemers.
Hoe kunnen werkgevers dit dan beter invullen? Rijst de vraag. Volgens van der Stok gaat het erom om te kijken wat werknemers écht op een positieve manier activeert. Iemand kan wel zeggen dat hij graag de hele dag thuis werkt, maar pakt dit in de praktijk ook wel goed uit voor zo’n persoon? Hiervoor is overduidelijk een stuk mensenkennis en ervaring vereist, maar dat zijn dan ook niet voor niets gevraagde eigenschappen van een manager of eigenaar.
Daarnaast is het huren van een flexplek dus een optie, mocht het kantoor zich bijvoorbeeld op grote afstand bevinden van de werknemer. Ook kan een flexplek als combinatie met een fysieke kantoorruimte goed werken. Hierbij zien we vaak ook goede resultaten door de verschillende omgevingen waarin werknemers nieuwe inspiratie kunnen opdoen.