Real estate

Waarom het lot van de verontruste vastgoedontwikkelaar Evergrande Group een enorme hoofdpijn voor China veroorzaakt

Toen de Chinese huizenkoper Zhiwei in 1997 besloot een luxe appartement te kopen in een ontwikkeling met de naam Australia Villas, werd het aangekondigd als het toppunt van welvaart.

Het uitgestrekte complex, gelegen buiten de zuidelijke megastad Guangzhou in China, zou 292 gebouwen tellen, waaronder een gymnasium, een spa, bioscopen en een privéschool. Boetieks en restaurants zouden verspreid zijn over de 2.000 hectare, zei het verkooppersoneel. Zhiwei was onder de indruk en kwam tot $ 21.000, een enorm bedrag 24 jaar geleden, toen het gemiddelde jaarlijkse beschikbare inkomen in China minder dan $ 650 bedroeg.

Maar het ging al snel mis. De ontwikkelaar ging failliet in 2001 en liet de meeste huizen onafgewerkt achter. Kopers met middelen slikten het verlies, maar degenen die nergens anders heen konden, zoals Zhiwei, werden gedwongen hun intrek te nemen in de betonnen omhulsels van hun onafgewerkte huizen, levend zonder gas, elektriciteit en in sommige gevallen zelfs ramen.

“Het hele gebied is dik met onkruid, je kunt soms slangen op het trottoir zien glibberen en buiten worden we geteisterd door zwermen muggen”, zegt Zhiwei, die om een ​​pseudoniem vroeg uit angst de lopende onderhandelingen met de ontwikkelaar en de lokale bevolking in gevaar te brengen. regering. “Omdat de huizen nog niet af zijn, kunnen we niet eens [goedkeuring] krijgen om ze te verkopen.”

Twee decennia later leven nog steeds veel mensen te midden van de met wijnranken verstrengelde, beschimmeld structuren, die moestuinen aanleggen en kippen houden op wat verondersteld werd siergazons te zijn. Meer dan 2.000 huiseigenaren zoals Zhiwei wachten nog steeds op compensatie. “Na meer dan 20 jaar voor onze rechten te hebben gevochten, worden veel eigenaren oud en zelfs de jongsten zijn al enkele jaren met pensioen”, zegt ze.

En toch heeft dit waarschuwende verhaal geen invloed gehad op de Chinese gangbusters-vastgoedmarkt, die vandaag de dag nog steeds de grootste ter wereld is. In het jaar dat eindigde in juni 2020 werd ongeveer $ 1,4 biljoen geïnvesteerd in Chinese woningen, zelfs rekening houdend met een vluchtige dip als gevolg van de pandemie. Dat overschaduwt de $ 900 miljard die in onroerend goed werd geïnvesteerd op het hoogtepunt van de Amerikaanse vastgoedhausse van de jaren 2000. Tegenwoordig maakt onroerend goed 29% uit van het BBP van China.

Maar deze week gingen de alarmbellen rinkelen met het nieuws dat ’s werelds meest in de schulden zittende vastgoedontwikkelaar, Evergrande, moeite heeft om leningen te betalen voor zijn meer dan $ 300 miljard aan verplichtingen – een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de staatsschuld van Portugal. Dinsdag zei het bedrijf, gevestigd in de zuidelijke stad Shenzhen, dat het onder “enorme druk” stond en waarschuwde dat er geen garantie was dat het “aan zijn financiële verplichtingen zou kunnen voldoen”.

Dat was verpletterend nieuws voor de ongeveer 1,5 miljoen mensen die deposito’s hebben gestort op Evergrande-huizen die nog moeten worden gebouwd.

Welke impact kan Evergrande hebben op het financiële systeem van China?

Uit angst voor een lot als dat van Zhiwei, belegerden tientallen woedende demonstranten deze week het hoofdkwartier van Evergrande in een show van publieke ontevredenheid die normaal gesproken niet wordt getolereerd onder de sterke man van China, president Xi Jinping. Sommigen deelden zelfs online foto’s van de familiegraven van de oprichter van Evergrande, Hui Ka Yan, in zijn ouderlijk huis in de centrale provincie Henan, en spoorden mensen aan om ze te gaan vernielen.

Analisten maken zich zorgen. “De ineenstorting van Evergrande zou de grootste test zijn die het financiële systeem van China in jaren heeft ondergaan”, schreef Mark Williams, hoofdeconoom Azië bij Capital Economics, in een briefingnota van 9 september.

Een ineenstorting zou niet alleen catastrofaal zijn voor het beleggersvertrouwen, het zou ook een slechte afspiegeling zijn van de regerende Chinese Communistische Partij (CCP). Onder president Xi Jinping heeft de CCP getracht buitensporige rijkdom in toom te houden, marktrisico’s te verminderen en inkomensongelijkheid te verminderen door middel van een nieuwe campagne voor ‘gemeenschappelijke welvaart’. Maar Evergrande – een van China’s grootste bedrijven – is een probleem dat onder het toezicht van Xi is verergerd.

De brandende vraag is of hij Evergrande zal laten mislukken, waardoor er mogelijk rimpelingen van financiële onrust en verdere protesten ontstaan. Op zijn minst: “Financiële problemen bij de groep zullen waarschijnlijk een besmettingseffect veroorzaken in de banksector”, vertelt Angus Lam, senior econoom bij IHS Markit, per e-mail aan TIME.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.