Huizentekort

Rijksoverheid steekt 1 miljard euro in om woningbouw te stimuleren

Uit nieuwe documenten die naar de NOS zijn gelekt, blijkt dat de Nederlandse overheid van plan is een miljard euro te investeren om de woningbouw in Nederland te versnellen.

Nederlandse overheid staat onder toenemende druk om huisvestingscrisis aan te pakken
Nederland kampt met een groeiende woningcrisis: met een ernstig tekort aan betaalbare woningen is de Nederlandse woningmarkt steeds ontoegankelijker geworden voor kopers en blijven de prijzen in een alarmerend tempo stijgen. De regering heeft veel kritiek gekregen omdat ze de situatie zover heeft laten komen, maar uit nieuwe informatie blijkt dat het kabinet op zoek is naar manieren om het probleem aan te pakken.

Met Prinsjesdag – de dag dat het kabinet de begroting voor 2022 bekendmaakt – om de hoek hebben Haagse bronnen aan de NOS bevestigd dat het kabinet een miljard euro uittrekt om de woningbouwontwikkeling in Nederland te versnellen.

Miljardeninvestering voor betaalbare woningen in Nederland
Dit is niet de eerste keer dat de overheid actie onderneemt in een poging om meer betaalbare woningen te bieden; in 2019 is een miljard euro in het zogenaamde woningbouwimpulsfonds van de overheid gestoken. Dat geld werd door gemeenten gebruikt om te investeren in niet-financieel gemotiveerde projecten die bestaande ontwikkelplannen beter uitvoerbaar zouden maken, bijvoorbeeld door nieuwe/betere verbindingen met het openbaar vervoer aan te leggen, of door land terug te winnen en te herbestemming voor woningbouw.

Regels van de overheid schrijven voor dat bij alle projecten waarvoor het fonds wordt gebruikt, minimaal 50 procent van de woningen betaalbaar moet zijn (bijvoorbeeld sociale huurwoningen of huurwoningen met een maximale huur van 1.000 euro). Tientallen gemeenten hebben de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de woningbouwimpuls en nu het fonds opdroogt, heeft het kabinet besloten meer te investeren in betaalbare woningbouwprojecten.

Naar schatting heeft Nederland een tekort van ongeveer 331.000 woningen en dit jaar heeft de overheid te maken gehad met toenemende druk van zowel politici als burgers om actie te ondernemen. Hoewel het fonds van pas zal komen, is het kabinet niet van plan om uitgebreide plannen aan te kondigen om de crisis aan te pakken.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.